Maroko – pustolovščina, ki je ne bomo pozabili
10. 2. 2025 |Od 28. 1. do 3. 2. 2025 se je 47 dijakov s štirimi profesorji potepalo po Maroku, kjer smo spoznavali maroško kulturo in zgodovinske ter naravne znamenitosti, odkrivali naravne darove, kot sta arganovo olje in žafran, ter se seznanili s tradicionalnimi metodami barvanja usnja z naravnimi barvili. Vsak dan je prinesel nova presenečenja, barvite trge, eksotične vonjave in nepozabne trenutke.

Marakeš – prvi stik z Marokom
Naša dogodivščina se je začela v zgodnjih jutranjih urah z avtobusno vožnjo proti letališču v Trevižu. Tu smo se vkrcali v letalo in okoli 15. ure pristali v Marakešu. Že ob prihodu nas je objel topel zrak, ki je obljubljal popolnoma drugačen svet. Prvo srečanje z Marakešem se je začelo z ogledom veličastne mošeje Koutoubije in zelenih vrtov Menara, kjer smo se sprostili po dolgem potovanju. Sprehodili smo se po znameniti medini do trga Djemaa el-Fna, ki je z vrvežem uličnih umetnikov, akrobatov z opicami, krotilci kač, dišavami maroških specialitet in mešanico glasbenih ritmov pustil neizbrisen vtis. Z nakupovanjem, opazovanjem dogajanja in okušanjem lokalnih dobrot smo zaključili prvi večer in se zadovoljni odpravili k počitku.

Atlas, filmske pokrajine in tradicija
Naslednje jutro smo si ogledali palačo Bahia, ki nas je osupnila s svojo arhitekturo in bogato zgodovino. Nato smo se podali na slikovito vožnjo prek gorovja Atlas, prečkali prelaz Tizi n’Tichka (2260 m) ter se podali proti mestu Ouarzazate. Med potjo smo obiskali Ait-Ben-Haddou, eno najbolj prepoznavnih utrjenih naselbin v Maroku, zgrajenih iz blata in opeke, kjer smo si privoščili tradicionalno kosilo tagin. Posebno doživetje je bil obisk slavnih Atlas Studios, kjer so snemali legendarne filme, kot so Gladiator, Kleopatra, Nilski dragulj in Igra prestolov. Posebna izkušnja je bila, ko smo se kot igralci preizkusili v prizoru iz filma Kleopatra. Dan smo zaključili z maroško večerjo in raziskovanjem mestnega utripa.

Morska svoboda v Agadirju in Essaouiri
Tretji dan smo se na poti v obmorsko mesto Agadir ustavili v obratu predelave žafrana in spoznali zdravilne lastnosti ene najdražjih začimb na svetu. Postregli so nam metin čaj, pripravljen na maroški način.
V Agadirju smo bili nastanjeni v najbolj razkošnem hotelu na naši poti. Prosto popoldne so nekateri izkoristili za osvežitev v Atlantskem oceanu ali hotelskem bazenu, drugi so uživali v lokalnih restavracijah, tretji pa so se sproščali na neskončni peščeni plaži. Vrhunec dneva je bil spektakularen sončni zahod nad oceanom, ki nam bo za vedno ostal v spominu. Maroko je del Magreba (SZ del Afrike, ki obsega še Alžirijo, Tunizijo, Libijo in Mavretanijo), kar v arabščini pomeni »zahod« oziroma »dežela zahajajočega sonca«.

Naslednji dan smo se odpravili proti Essaouiri, mestu s portugalskim pridihom in umetniškim vzdušjem. Tukaj so poleti 2023 snemali priljubljeno serijo Outer banks. Na poti skozi jugozahodni del Maroka smo se ustavili ob znamenitih sipinah in se znašli sredi pokrajine, posejane z arganovimi drevesi. Ta edinstvena drevesa rastejo le v tem delu sveta. Njihovi plodovi skrivajo dragoceno olje, znano po blagodejnih učinkih v kozmetiki in kulinariki.
Obisk ene od ženskih zadrug, ki vodijo tradicionalno proizvodnjo arganovega olja, je bil pravo doživetje. Gostiteljice so nas sprejele z nasmehom in v ritmih maroških bobnov. Prikazale so nam celoten postopek pridelave olja – od sušenja in drobljenja plodov do ročnega stiskanja. Delo je natančno in zahtevno, a prav zaradi te skrbne obdelave arganovo olje ohranja svoje izjemne lastnosti.

Prijetno vzdušje se je nadaljevalo z okušanjem dobrot, pripravljenih z arganovim oljem. Njegov blagi okus je dopolnjeval lokalne specialitete, medtem ko smo uživali v nežnih in toplih vonjih, ki so napolnili prostor. Olje se zaradi bogastva vitamina E, antioksidantov in esencialnih maščobnih kislin uporablja za nego kože in las. Ob odhodu smo z zanimanjem opazovali še en nenavaden prizor – na veje arganovih dreves so se spretno povzpele koze, ki so se sladkale z listi in s plodovi. Koze tako s prebavo pomagajo pri širjenju semen. Arganovo drevo je v Maroku pravi dar narave – plodovi dajejo olje, les se uporablja za pohištvo in gorivo, proizvodnja olja pa zagotavlja delo številnim ženskam.
Posebno doživetje tega dne je bila tudi ježa kamel in konjev na obali ob sončnem zahodu, kar je v nas vzbudilo občutek, da smo na karavanski pustolovščini.

Casablanca – utrip velemesta
V Casablanci smo si ogledali mogočno mošejo Hasana II., ki velja za eno najlepših v Maroku, in si ogledali sodobno mestno jedro – trg Mohameda V. Tržnice so bile prava paša za oči – tam smo preizkusili svoje barantalske sposobnosti in si priskrbeli spominke po najbolj ugodnih cenah.

Fes – mesto zgodb in skritih kotičkov
Zadnji dan smo preživeli v Fesu, labirintu tisočih ozkih ulic, kjer smo obiskali znamenite usnjarske delavnice. Kljub ostrim vonjavam parfuma »kaka chanel« je bil vpogled v tradicionalno obrt neprecenljiv. Izvedeli smo, da za barvanje usnja uporabljajo naravne barve (rumeno dobijo iz žafrana ali kurkume, rdečo iz makovih cvetov, modro iz indigovca, zeleno iz listov mete, rjavo iz lubja cedre ali orehove lupine, črna pa je mešanica katrana, oljk in železovih spojin). Pri tem uporabljajo golobje iztrebke, ki zaradi vsebnosti amoniaka in gašenega apna delujejo kot mehčalo, ter različna rastlinska taninska sredstva, kot so lubje akacije, hrasta ali granatnega jabolka.

Ko smo se prebili skozi labirint bazarja, smo se znašli pred univerzo Kairaouine, ki jo je leta 859 ustanovila Fatima al-Fihri, učenjakinja in hči bogatega trgovca. Bila je vizionarka, ki je omogočila nastanek najstarejše še delujoče univerze na svetu. Ogledali smo si še judovsko četrt in od daleč judovsko pokopališče, kar priča o raznoliki zgodovini mesta.

Nepozabna izkušnja
Maroko smo zapustili polni vtisov, novih znanj in spominov. Vsak trenutek, od barvitih sukov (bazarjev) do neskončnih pokrajin, nas je popeljal v drugačen svet, ki nas je očaral. Ko smo se po večernem letu vračali domov, smo vedeli – če bi lahko, bi se v Maroko takoj vrnili!
Šukran, Maroko – hvala za vse!
Lili Zajc in Linda Plestenjak, 1. a
Foto: Hana Kreže, Betka Burger, prof.